utorok 3. decembra 2013

Bezlepkový / bezmúčny / makovo-orechový koláč



Pôvodne som recept našla tu

http://varimepaleo.sk/makovy-kolac-bez-muky/

a oni ho zase našli tu

http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/03/peceni-bez-moukymakovy-kolac.html

Oba v podstate vychádzajú zo základného povoleného bezmúkového pečiva GAPS diéty Natasi McBride - jeho sladký recept je na konci článku.

Dôležité je, že každý si tento recept môže upraviť podľa svojich potrieb a tu je moja verzia aj dôvody:

  • Banán na spojenie a zvlhčenie „cesta“ namiesto tuku (maslo, kokosové maslo, ghee, olivový olej) je vhodný najmä pre uhľovodíkové metabolické typy, alebo tých, čo majú pomalý metabolizmus (toto sa dá zistiť testom minerálov). Pre „pomalých spaľovačov“ je množstvo tukov (mak, orechy, vajce) už aj bez masla viac než dosť.
  • Dva banány namiesto jedného a trochu viac orechov a hrozienok, aby sme pokryli potreby klasickej veľkosti tortovej formy 26cm.
  • Menej maku sme dali kvôli tomu, že sa nám zvyčajne nechce kupovať celý a mlieť čerstvý. Pomletý kúpený býva trochu horkejší a tak výmena časti maku za kokos tento problém horkosti zmiernila.
  • Namiesto medu sme dali obyčajný cukor (lepšia verzia by bola kokosový cukor, Xylitol alebo nič), je škoda znehodnotiť čerstvý med pečením. Med by sa mohol použiť nakoniec na poliatie koláču. Takisto, keď je med príliš aromatický, nemusí to koláču urobiť dobre.
  • Množstvo cukru „pre hostí“ býva väčšie ako pre vlastné potreby – vy si upravte podľa toho, ako máte nastavené chuťové bunky - na konci článku je rýchla verziu receptu z GAPS diéty, úplne bez cukru, sladené len hrozienkami.
  • Kokos sa dosýpa nakoniec podľa konzistencie, záleží aj od veľkosti banánov a vajec, aby hmota nebola príliš hustá alebo riedka.
  • Vlašské orechy sme dali namiesto mandľovej múky, keďže je to domáca plodina a máme ju poruke častejšie ako mandle.
  • Pohánková múka – nemusí byť, alebo sa môže nahradiť napr. amarantovou, ryžovou... je to len poistka, aby sa koláč nerozpadol.
  • Vyšľahanie vaječného bielka osobitne a jeho pomalé vmiešanie do pripravenej masy pomôže objemu a ľahkosti koláča. Kvôli úspore času sa tento krok môže vynechať a pridať na čiastočné odľahčenie kúsok soli a sódy bikarbóny.
Tabuľka ukazuje, že takýto koláč nie je len obyčajným "dezertom" za obedom, je sám osebe tak bohatý ma minerály a bielkoviny, že celý dokonca prekračuje našu dennú potrebu týchto živín. Je preto vhodný aj ako samostatné jedlo, na raňajky, desiatu, alebo ako doplňujúci zdroj bielkovín za veľkým zeleninovým šalátom, či pečenou zeleninou.

   
MNOŽSTVO

ZLOŽKY
Ca
vápnik
Mg
horčík
Se
selén
Zn
zinok
Mn
mangán
Proteín
4 ks
Vajcia
100mg
20mg
61mcg
2mg
0
25,2g
2 ks
Banány
11mg
63mg
2,4mcg
0,4mg
0,6mg
2,6g
100 g
Orechy
98mg
158mg
4,9mcg
3,1mg
3,4mg
15,2g
100 g
Hrozienka
50mg
32mg
0,6mcg
0,2mg
0,3mg
3,1g
110 g
Mak
1450mg
350mg
14mcg
8,5mg
7,3mg
19,8g
3 PL (28g)
Cukor
0,3mg
0
0,2mcg
0
0
0
cca 2-3 PL
(28g)
(Pohánková
múka)
11,5mg
70mg
1,6mcg
0,9mg
0,6mg
3,5g
cca 20-30g
(28g)
Kokos
7,3mg
25mg
5,2mcg
0,6mg
0,8mg
1,9g
Na plech
Tuk:ghee/maslo
 /kokos.olej
- - - - -
-
1/8  a 1/2 ML
Soľ a sóda 
bikarbona







SPOLU
1728
mg
718
mg
90
mcg
15,7
mg
13
mg
71,3
g

¼ KOLÁČA
432
180
22,5
4
3,25
17,8



Postup:


1. Zapneme rúru na 180C.

2. Okrúhlu tortovú formu (26cm) alebo veľkosťou podobnú formu vymastíme a vysypeme orechovou alebo pohánkovou múkou, či jemným strúhaným kokosom.

3. Orechy posekáme alebo rozomelieme na jemno.

4. Ak používame elektrický robot-sekáč, pridáme hrozienka, rozsekáme taktiež na jemno. Pridáme banán a potom žĺtka a mixujeme na konzistenciu kaše.

5. Ak máme orechy mleté na mlynčeku, hrozienka posekáme osobitne a banán rozmiešame s vajíčkami na jemnú hmotu (ak šľaháme sneh, tento krok robíme len so žĺtkami).

6. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý primiešame veľmi jemne k zmesi.

7. Nakoniec taktiež veľmi jemne primiešame mletý mak.

8. Vlejeme do formy a pečieme približne 25 minút.

9. Koláč môžeme ozdobiť rozriedeným jahodovým džemom a mandarinkami.


Rýchla GAPS verzia - bezmúčny koláč (množstvo na 1 osobu)

  1. Zapneme rúru na 180C.
  2. Rozpustíme maslo, alebo iný tuk, asi 2 lyžice.
  3. V mažiariku rozltčieme 1/2 pohára vlašských orechov.
  4. Orechy zmiešame s jedným vajíčkom a rozpusteným tukom.
  5. Osladíme pridaním 1/3 pohára celých alebo posekaných hrozienok či iného sušeného ovocia.
  6. Pridáme štipku soli a 1/2 malej lyžičky sódy bikarbóny.
  7. Pridáme 1-2 veľké lyžice mletého maku.
  8. Dáme do vhodnej vymastenej nádoby a pečieme asi 15-20 minút.



štvrtok 12. septembra 2013

Tekvicové bezlepkové mafinky

foto: nutriwellness.eu

V konkrétnom recepte bola použitá letná tekvica (pásikavá), ktorá stála v komore 2-3 týždne a pred zberom bola vystavená suchému počasiu.

Ak máte tekvicu (cuketu), ktorá sa už pri strúhaní ukáže ako vodnatejšia, použite viac múky, aby sa cesto nevylievalo z mafinových košíčkov.

Na 6 menších mafiniek:

MNOŽSTVO

ZÁKLADNÉ
ZLOŽKY
POZNÁMKY A ÚČINKY
1/3 až 1/2

Tekvica
·       vysoký obsah vlákniny, obsah minerálov, karotenoidov
·       celostná nízkokalorická potravina
·       náhrada väčšej časti múky
·       inozitol ako súčasť B-komplexu stabilizuje krvný cukor
·       znižuje syntézu cholesterolu v tele
1 menší
pohár
Ríbezle, aj zmrazené
·       Ovocie s nízkym obsahom cukru
·       Zaujímavé ochutenie ako kontrast s neutrálnou chuťou tekvice
·       Vláknina, minerály a fytolátky
1/2 pohára
Kukuričná múka
·       Celostná múka, náhrada bielej pšeničnej
1/3 pohára
Iná bezlepková múka
·       Napr. Promix, ovsená, pohánková, zemiaková, prípadne kukuričný či zemiakový škrob
·       náhrada bielej pšeničnej múky
1 ks
Vajíčko
·       spájajúci materiál
·       zdroj bielkovín, cholínu, tryptofánu, sterolov, selénu, karotenoidov
Asi 50g
Maslo obyčajné alebo kokosové
·       zdroj tukov s antibakteriálnymi účinkami
·       výživa slizníc
·       kokosové viď recept „MCT tyčinka“
1 VL
Prášok do pečiva
·       zabezpečuje zväčšenie objemu cesta
·       najlepšie hľadať bezfosfátové a bez hliníka
1 ks
Vanilkový cukor
·       osladenie, ochutenie
·       hľadajte ten s pravou vanilkou, alebo použite vnútro celého vanilkového struku
2 VL
Xylitol

·       brezový cukor na osladenie
·       nízkokalorická náhrada obyčajného cukru s účinkami proti zubnému kazu

INÉ VARIÁCIE


2-4 VL
Prášok z kôry brestu (Slippery elm)
·       Výživa, ochrana a regenerácia slizníc tráviacej sústavy
·       Čiastočná náhrada múky
1/2 ML
Škorica
·       Znižuje glykemickú záťaž cukru
·       Obsah minerálov a fytolátok
·       Ochutenie
1 pohárik
Iné ovocie
Napr. čerešne, slivky, čučoriedky
·       Vyberajte najmä kyslejšie chute
·       Pri sladšom ovocí je dobré použiť pár lyžíc šťavy z citrónu
·       Pri sladšom, sušenom, či zaváranom ovocí je možné vynechať cukor úplne
½-1 VL
Kakaový prášok
·       Pri ľahkom vmiešaní do cesta vytvorí mozaikovú štruktúru
·       Zaujímavá chuť s kyslým ovocím
·       Obsah horčíka a polyfenolov


POSTUP:

  1. Dopredu si zapnite rúru, aby bola vyhriata na cca 200C. 
  2. Ošúpte a nastrúhajte tekvicu. 
  3. Dajte rozpustiť maslo. 
  4. Pripravte si ovocie. Ak používate škoricu alebo citrónovú šťavu, môžete ju zamiešať s ovocím. 
  5. Zmiešajte „mokré“ zložky, teda tekvicu s vajíčkom, ovocím, maslom a tu môžete pridať aj vanilku, cukor či iné sladidlo. 
  6. Do hrnčekov si pripravte múku a do nej zamiešajte prášok do pečiva. 
  7. Pripravte si košíčky, alebo kovovú formu (tú možno vymastiť kúskom masla). 
  8. Zmiešajte všetky suché i mokré zložky, ako používate kakao, dajte ho nakoniec a len mierne premiešajte. 
  9. Dávkujte do pripravených košíčkov. 
  10. Pečte asi 15-25 min (podľa typu vašej rúry), kým svetlý povrch mafiniek nadobudne svetlo-hnedú farbu. 
  11. Pred vyberaním z formy a servírovaním počkajte aspoň 20 minút. Chutia dobre aj studené.
FOTORECEPT: