piatok, 3. mája 2013

Vegánske orieškové pesto



Suroviny:

Pripravované množstvo závisí aj od veľkosti vášho sekáča – pri väčšom objeme misy by sa malé množstvá nedali dobre posekať. Nasledovné množstvá sa dali pohodlne spracovať v sekáčovej mise veľkej asi 1,5 l.


1 pohár (150ml) dopredu namočených kešu orieškov

1 kytica bazalky – asi 4 väčšie rastlinky aj so stonkami

2 strúčiky cesnaku

6 veľkých lyžíc panenského olivového oleja

Himalájska soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti


Postup:
  1. Kešu oriešky namočiť na pár hodín až pol dňa dopredu. Párkrát vymeniť vodu. Tento krok nielen zmäkčí hmotu orieškov, ale aj zneutralizuje látky, ktoré zabraňujú využitiu živín v dormantných (spiacich) semenách. 
  2. Bazalku opláchnuť a nechať odkvapkať. Pokrájať na kratšie kúsky, aby sa ľahšie zmixovala. 
  3. Cesnak nakrájať nadrobno a nechať 5 minút postáť na vzduchu na aktiváciu zdraviu-prospešných látok. 
  4. Všetko dať do sekáča a zmixovať. 
  5. Najlepšie jesť čerstvé, ale v chladničke vydrží pár dní zaliate vrstvou oleja a uzavreté v sklenenom pohári. 



Variácie:

Namiesto kešu sa môžu použiť aj píniové oriešky, vlašské orechy, mandle, Para orechy a pod. K bazalke môžete pridať aj iné bylinky - koriander, petržlen, pažítku... Niekto pridáva do pesta aj cibuľu.


Podávanie:

Namiesto klasických cestovín je pesto je výborné s napareným karfiolom. Môžete použiť celé malé kúsky karfiolu, alebo sa aj tento môže rozmixovať v sekáči od pesta a zmiešať dokopy (obrázok).

Namiesto cestovín môžete s pestom skúsiť aj pohánku. Pridať nakrájané kúsky paradajky a avokáda a namiesto syra môžete jedlo ozdobiť posekanými Para orechami.






AKTUALIZÁCIA
Namiesto kešu orieškov som skúšala kombináciu vlašských orechov a slnečnicových semien, ale chuť a konzistencia sa skôr podobala pestu z obchodu, než čerstvému domácemu. Toto je pravdepodobne vďaka tomu, že orechy a slnečnicové semienka obsahujú viac tuku ako kešu. Kešu dodajú skôr sladšiu chuť než tukovú, a to vďaka ich vyššiemu obsahu uhľovodíkov.


100g slnečnicové - tuk 51g - uhľovodíky 20g - bielkoviny 21g
100g vlašské - tuk 65g - uhľovodíky 14g - bielkoviny 15g
100g kešu - tuk 44g - uhľovodíky 33g - bielkoviny 18g





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára