štvrtok 29. septembra 2011

Ružičkový kel "po francúzsky"




Tento recept je pre tých, čo si nevedia zvyknúť na zvláštnu chuť tejto listovej zeleniny a varený vo vode už vôbec nemusia... Ružičkový kel pokladám za jednu z najdôležitejších (a v sezóne aj jednu z najlacnejších) potravín na prevenciu civilizačných chorôb. Preto uvádzam recept s atraktívnou chuťou a vôňou zázvoru, korenia, kokosu a škorice, inšpirovaný jednou mladou francúzskou šéfkuchárkou.

4 väčšie alebo 5-6 menších hlávok na osobu, očistiť vrchné listy
2 strúčiky cesnaku na osobu
Polovicu hlávok a cesnak nadrobno nakrájať a nechať na vzduchu 5 minút (na aktiváciu zdraviu prospešných látok).
Druhú polovicu hlávok rozkrájať na štvrtinky.

Veľkú lyžicu kokosového masla (alebo olivový olej vhodný na varenie alebo obyčajné maslo), rozpustiť na panvici a rýchlo opražiť štvrtinky, nie dlhšie ako minútu. Potom zaliať asi polcentimetrom vody a ďalšie 3 minúty podusiť. Doliať vodu podľa potreby.

Pridať štvrtinku malej lyžičky zázvorového korenia alebo čerstvého nastrúhaného zázvoru, trochu čerstvého čierneho korenia, himalájsku (alebo inú kvalitnú soľ) podľa chuti a škoricu (asi 2 štipky medzi prsty na osobu), prípadne pol lyžičky kurkumy.
Pridať druhú polovicu hlávok, čo sú nakrájané nadrobno a cesnak. Zaliať kokosovým mliekom ALEBO smotanou (môže byť aj kyslá) - asi 2 lyžice na osobu. Ak ste nepoužili kokosové maslo ani mlieko, môžete pridať nastrúhaný kokos. Podusiť 1-2 minúty.
Zalievať sa ale nemusí ničím, len jedlo bude trochu suchšie a vtedy je dobré podávať s kašami, napríklad so sladkých zemiakov.

Ako príloha dobre chutí pohánka, tmavá ryža, zemiaky v šupke, sladký zemiak.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára